Wellicht is het u niet ontgaan: President Xi Jinping kan sinds deze week eindeloos herkozen worden…

Is dat goed of slecht…. Heeft het enige invloed op ons eigen reilen en zeilen?

Laat ik beginnen met te stellen dat deze president best wel wat verandering teweeg heeft gebracht in China. Soms misschien voor de bühne, maar soms ook heeft zijn beleid wel degelijk invloed.

Corruptie wordt ogenschijnlijk stevig aangepakt. Niet overal en volgens velen lang niet grondig genoeg, maar als wij in China rondlopen voor onze inkopen horen en zien we het ook. De rijkste en meest corrupte ambtenaren zijn allang niet meer te vinden in de allerduurste hotels, restaurants, meubelzaken en juweliers… Er wordt steeds minder gewerkt in contanten… Middenstanders kennen allemaal wel verhalen over corrupte ambtenaren die te ver zijn gegaan en opgepakt.

Wat we vooral ook zien is de invloed van milieu-wetgeving. China is nog altijd dé fabriek voor van alles en nog wat voor de halve wereld, maar niet meer tegen elke (vervuilende) prijs. Het doet ons vreugd te zien dat er steeds meer focus komt op schone productie, met toezicht afvalwater verwerking en dergelijke. Een en ander heeft wel een significante invloed op de prijs, maar die nemen we op de koop toe. Liever een duur (-zaam) product dan een vervuilend goedkoop prul… ja toch?  Voor veel kleine productie bedrijven (ook waar wij mee samen werken) is het nu een kwestie van samenwerken en kosten en investeringen delen om aan de nieuwe milieu wetgeving te voldoen.

Hopelijk worden de grote écht vervuilende productie bedrijven die de lokale ambtenaren tot nu toe altijd in de zak hadden nu van twee kanten aangepakt… middels de anti-corruptie wetten en de nieuwe milieu wetten… Hoe eerder hoe beter!

En nu maar hopen dat deze positieve uitwerking een blijvertje is met Xi. En dat z’n opvolger niet alles terugdraait en dat dan ook nog z’n hele leven lang!  Blijft eng, die onbeperkte termijnen…

Mvg,

Ching