Misschien is het leuk voor de beginners om uit te leggen wat Tai-chi Ch’uan is (in moderne spelling ook wel Tai Ji Quan, uitspraak ‘thaai-dzji-tshuaan’) en waarom zoveel mensen aan deze sport doen. Tai-chi is een oude Chinese bewegingskunst, die op verschillende manieren wordt bedreven. Van oorsprong is Tai-chi afgeleid van verschillende krijgskunsten. In de loop van eeuwen hebben verschillende Meesters alle krachtige bewegingen vanuit de krijgskunst geanalyseerd en geperfectioneerd. Vervolgens zijn deze bewegingen verzameld in tai-chi bewegingsvormen. Door het beoefenen van deze bewegingsvormen vergroot men de totale controle over het eigen lichaam en de directe omgeving.

Er zijn vele verschillende vormen ontwikkeld. De meeste bestaan uit een sequentie van een aantal bewegingen, dat kunnen er vele tientallen zijn! De bekendste scholen zijn die van de Yang en de Chen stijl. Veel Chinese Meesters zijn in het buitenland gaan lesgeven. Ook zijn er een aantal Westerlingen die in China hun Meestergraad hebben gehaald en de kunst naar Nederland hebben gebracht.

Tegenwoordig wordt Tai-chi gebruikt om fysieke en mentale ontspanning te verzorgen en concentratie te verhogen. In het begin zullen alle oefeningen vermoeiend zijn en veel kracht kosten. Naarmate men door meer training de bewegingen beter leert te beheersen kost Tai-chi geen kracht meer, maar kan men er juist enorme energie uit putten!